L’ACPEAH inicia la formació «Introducció a l’organització i funcionament d’un comitè d’ètica»
Aquest dissabte, 23 de novembre, s’ha donat el tret de sortida de la formació «Introducció a l’organització i funcionament d’un comitè d’ètica», que l’ACPEAH ha ofert gratuïtament a totes les persones sòcies o simpatitzants interessades en el projecte de constituir un Comitè d’Ètica en l’àmbit de la Pedagogia Hospitalària i Domiciliària. La formació l’ha realitzada l’Ester Busquets, doctora en filosofia, diplomada en infermeria i professora d’Ètica a la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). A més a més, Ester Busquets és secretària del Comitè d’Ètica de Recerca de la UVic-UCC, assessora de diversos comitès d’ètica de Catalunya i col·laboradora de l’Institut Borja de Bioètica (URL) . La formació s’ha dut a terme a la Sala Gran de Roda de Ter, una sala que pertany a la Parròquia de Sant Pere de Roda de Ter i que antigament havia estat una escola per la que havien passat Miquel Martí i Pol o Emili Teixidor.
Aquesta formació ha de ser la primera pedra pel projecte de constituir un Comitè d’Ètica de Pedagogia Hospitalària i Domiciliària, una idea que proposa la Begoña Roman en la jornada dels 25 anys de l’ACPEAH, l’octubre de l’any 2022 (per més informació podeu veure «Celebració dels 25 anys de l’ACPEAH») i que es reafirma i agafa forma amb la formació centrada en la possibilitat i necessitat de crear un Comitè d’Ètica, que ella mateixa imparteix el maig de l’any 2023 (en podeu ampliar la informació a «Formació ‘Ètica en pedagogia hospitalària’ amb Begoña Roman»).
A Catalunya la presència de Comitès d’Ètica és molt habitual en l’àmbit clínic i/o sanitari i recentment també en l’àmbit social (Comitè d’ètica de Serveis Socials), però és un tipus d’òrgan que no ha estat present en l’àmbit de l’educació.